wtorek, 5 marca 2013

Studenci gotują- czyli prosto, szybko i pysznie.

Wierzcie mi lub nie, ale ta sałatka była dla mojego podniebienia jak muzyka dla duszy, szampon dla włosów, czy rękawiczki dla dłoni w czasie mrozu. Skutecznie zaspokoiła mój apetyt i sprawiła, że miałam dodatkowo +10 do dobrego humoru!
Takie małe, a cieszy!
Uważam, że taka sałatkowa opcja jest najlepszym pomysłem na ciepłe dni, kiedy nasz organizm nie potrzebuje już tak wiele kalorii, których domagał się w czasie zimy.
Pod zdjęciami będą składniki, a Wam życzę jak najwięcej  posiłków spędzonych w gronie ludzi, które są najbliższe Waszemu sercu. Wtedy nawet proste danie smakuje najlepiej.


Składniki:
-mix sałat
-papryka czerwona
-ciemne pieczywo
-pierś z kurczaka
-sos sałatkowy- francuski winegret firmy Knorr
-olej
-woda
-przyprawy

Przygotowanie:
Poszarp sałaty do dowolnego naczynia (uwaga: sałaty nie wolno kroić nożem, gdyż traci właściwości!),
dodaj pokrojoną paprykę. Mięso pokrój, ugotuj i dopraw (osobiście użyłam do tego papryki ostrej i przyprawy do kurczaka firmy Knorr), a następnie dodaj do sałaty i papryki. Pieczywo pokrój na małe kawałki i pozostaw na rozgrzanej patelni do momentu aż nie powstaną chrupiące grzanki. Grzanki przesyp do naczynia z pozostałymi składnikami. Sos francuski winegret wymieszaj z olejem i wodą. Oblej powstałą sałatkę wedle uznania.  Wymieszaj. Go-to-we!
(Uwaga: celowo nie podaję ilości składników, gdyż uważam, że nasze smaki się różnią, a co za tym idzie możemy pokombinować i czegoś dodać więcej a czegoś mniej. Osobiście bardzo lubię paprykę czerwoną, więc w mojej sałatce było jej multum!).
                                                                                               Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. jestem jeszcze przed śniadaniem i zrobiłam się głodna :D
    może będziemy się obserwować? daj znać :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń